PhotoRaid 2004  
prima pagina contact galerie foto media files
      Asociatia Mioritics HighQ - productie publicitara Asoc Un Alter Ego ITEM media  Mihai Eminescu Trust


  PARTICIPANTI

romana | english | deutsch

Introducere · Introducere · Obiective · Traseu · Program zilnic · Mediatizare
 

1.Introducere

Proiectul prezentat in continuare a pornit de la ideea organizarii unei tabere de fotografie in zona cetatilor medievale din judetul Sibiu. Scopul este acela de a surprinde imagini din viata unor cetati a caror vechime si specific arhitectural le-a conferit statutul de valori nationale. Materialele adunate se vor reuni in expozitii, in Romania, Germania si Austria. Dorim sa refacem legatura de suflet dintre cei ce traiesc acum in afara Romaniei si locurile lor natale. Traseul urmat, prezentat ceva mai jos, nu este inclus in circuitul turistic, din pacate, si acesta este unul dintre lucrurile pe care vom incerca sa le schimbam. Un altul ar fi problema zecilor de biserici deteriorate dintre care numai cateva sunt propuse pentru a fi restaurate. Prin scurtul istoric care va urma si prin aspectele dezvoltate in celelalte sectiuni ale prezentarii de fata speram sa facem evidenta importanta unei astfel de initiative.

 

2.Istoric

Fenomenul bisericilor fortificate intalnit pe teritoriul actualelor judete Alba, Sibiu, Brasov, Covasna, Mures si Bistrita-Nasaud, este unic in arhitectura Europei atat ca amploare (se estimeaza ca au existat in jur de 300 de cetati) cat si prin diversitatea solutiilor arhitecturale adoptate.

Cauzele construiriii unui atat de mare numar de biserici fortificate tin de problemele apararii teritoriului impotriva popoarelor migratoare. Potrivit documentelor medievale, un prim val de colonistii germani au fost adusi in Transilvania "intru apararea coroanei"regelui Ungariei, Geza al II-lea (1141-1162).La scurt timp a aparut un al doilea val de colonisti , dupa ce regele Andrei al II-lea a oferit Tara Barsei ordinului cavalerilor teutoni (1211). Pentru apararea zonei acestia au construit mai multe fortarete , dar au fost alungati pentru ca intentionau sa se organizeze intr-un stat propriu. Au fost urmati de calugarii ordinului cistercian si de saxoni. Navalirile tatarilor din 1241 si 1242 s-au soldat cu distrugeri importante. Initial masurile de protectie erau primitive: santuri adanci, cu sau fara apa, garduri de pamant, lemn etc. Pe parcursul secolelor XIV -XVI obstele sasesti si-au construit cetati mici ca dimensiuni, dar puternic intarite. Majoritatea au folosit ca punct central biserica - pentru ca era cea mai durabila si bine amplasata constructie din zona, dar si pentru ca " Numele Domnului este turn, cel neprihanit fuge in el si sta la adapost". Alaturi de clopotnita s-au construit alte turnuri, deseori de catre bresle ale mestesugarilor care aveau si datoria de a le apara la nevoie. Existau turnuri de straja, guri de tragere sau de aruncat pacura, pasaje secrete.

Inscriptia descoperita pe bastionul cetatii Homorod: " Dumnezeul nostru este cetate puternica!"reprezentand spusele lui Martin Luther, releva rolul cetatii in viata obstii.

Incepand cu secolul 18, bisericile fortificate isi pierd rolul defensiv; comunitatile germane le mentin insa in stare foarte buna si chiar le inzestreaza, datorita legaturilor puternice spirituale cu inaintasii. Apar astfel altare in stil renascentist, orgi sau clopote.

Odata cu destramarea comunitatilor de sasi ( inceputa in anii 1980) legatura spirituala cu trecutul a fost tot mai firava. Bisericile au inceput sa se degradeze intr-o asemenea masura incat viitorul lor pare a fi intunecat daca nu se intreprind masuri clare. Din cele peste 150 de constructii, cate au supravietuit pana astazi , pe Lista Patrimoniului Universal UNESCO se gasesc doar cele de la Calnic, Valea Viilor, Saschiz, Viscri, Prejmer, Darju si Biertan. E momentul sa facem ceva pentru restul.

 

3.Obiective

Exista in itinerariul acestei calatorii zeci de locatii carora vechimea le-a impus o valoare istorica si care se afla intr-o stare serioasa de deteriorare. Dintre acestea numai doua sunt in patrimoniul UNESCO. Ne propunem, asadar, sa atragem atentia si asupra celorlalte.

Locurile prin care am trecut nu sunt incluse in circuitul turistic, desi beneficiaza de privelisti deosebite si de puternic potential informativ din punct de vedere social si istoric. In ultimul timp se observa un interes evident al turistilor straini fata de Romania si valorile ei; din pacate, datorita mediatizarii destul de precare, acest interes se axeaza in special pe obiective comerciale si in general fara semnificatii de ordin cultural. Demersul nostru vizeaza in acelasi timp si recrearea unei legaturi intre o civilizatie pe cale sa se stinga, cea a sasilor din Romania si diaspora romana din Germania. Colaborarea cu diferite organizatii ale sasilor se va concretiza intr-o serie de seminarii si expozitii de fotografie, ce evidentiaza aspecte ale culturii minoritatii germane.

 

4. Modalitati de realizare

Asociatia Mioritics in colaborare cu Centrul National pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale finalizat prima etapa a Proiectului Photo Raid 2004: caravana foto a trecut pe la 61 de cetati si biserici fortificate sasesti. Expeditia a durat 9 zile si s-a desfasurat in zona Medias- Agnita- Sibiu- Sighisoara. S-au parcurs mai mult de 1500 km, numarul fotografiilor realizate depasind 6000. Rezultatele se vor materializa in cateva expozitii de fotografie. Desfasurarea caravanei poate fi urmarita la adresa photoraid.dordeduca.ro, unde gasiti jurnalul zilnic si poze.
Toate materialele adunate pe timpul taberei vor putea fi folosite atat in realizarea unor materiale de promovare cat si in scop stiintific.

 

5.Traseu

  Day I   Biertan - Dupus - Atel - Saros - Buzd - Bratei - Darlos
  Day II   Darlos - Curciu- Bagaciu - Bazna - Boian - Ighisu Nou
  Day III   Ighisu - Valea Viilor - Motis - Seica Mica - Tapu - Axente Sever - Agarbiciu - Seica Mare
  Day IV   Seica Mare - Boarta - Buia - Metis - Ravasel - Rusi - Slimnic - Sura Mare - Hosman
  Day V   Hosman - Marpod - Nocrich - Altina - Agnita - Dealu Frumos - Merghindeal - Cincu
  Day VI   Hosman - Vurpar - Carta - Vard - Veseud - Chirpar - Somartin - Bruiu - Cincu
  Day VII   Cincu - Merghindeal - Dealu Frumos - Ruja - Stejarisu - Iacobeni - Netus - Noistat - Movile - Bradeni - Apold
  Day VIII   Apold - Daia MS - Saes - Laslea - Malancrav - Valchid - Copsa Mare - Biertan - Richis - Mosna
  Day IX   Mosna - Alma Vii - Pelisor - Altana - Mighindoala

 

6.Program Zilnic

Ziua I�

Biertan - Dupus - Atel - Saros - Buzd - Bratei - Darlos
Biertan ( Birthalm ), atestat doc. 1283, vestita cetate si biserica gotica, pe lista UNESCO din 1993, altar si mobilier de arta, resedinta episcopala 1572 - 1867, anual loc de intalnire a sasilor
Atel ( Hetzeldorf ), atestat doc. 1283, bazilica sec.14, modificata si fortificata�� sec. 15
Saros : biserica hala extrem de veche
Buzd: biserica gotica din secolul 14 cu influente baroce; decoratii bogate ale altarului
Bratei (Pretai), atestat� 1283, bazilica gotica sec. 14 modificata sec. 15. Picturi murale 1481
Darlos ( Durles ), biserica evanghelica, sec 15, stil gotic, relicve ale stelelor funerare romane sunt zidite in pereti

Ziua II

Darlos - Curciu - Bagaciu - Boian - Bazna - Velt - Ighisu Nou
Curciu (Kirtsch), atestata 1322, bazilica gotica 3 nave� se mareste si transforma in sec. 16. Picturi� murale.
Boian ( Bonnesdorf ), biserica fortificata si cetate din sec. 15, clopot 1477,� pe zidul cetatii� se gaseste blazonul Moldovei
Bazna ( Bassen ), atestat 1302, biserica gotica ,sec. 16,� clopot din 1404, orga din 1757
Velt (Wolz), biserica evanghelica, construita in sec 14.� Partea de rasarit� s - a prabusit.
Ighisul Nou ( Eibesdorf ), atestat doc. 1267, biserica gotica sec. 14, fortif. sec. 15, orga din 1775, clopot din 1496

Ziua III

Ighisu Nou - Valea Viilor - Motis - Seica Mica - Tapu - Axente Sever - Agarbiciu - Seica Mare�����
Valea Viilor (Wurmloch), atest. doc. 1263, bazilica gotica (sec. 14) se transf. sec. 15/16. Pe� lista UNESCO
Seica Mica ( Kleine - Schelken ), atestat doc. 1316, bazilica gotica din sec. 14 se mareste si fortifica sec. 15. Cetate cu doua rinduri de ziduri de aprare (10 - 12 m). Unicat: curtea fantanii si cristelnita de bronz 1477
Tapu: Biserica din secolul 13, bine fortificata, asezata pe un varf de deal
Axente Sever ( Frauendorf ), atestat doc. 1305, biserica gotica sec. 14 se fortifica sec. 15. Orga� baroca din 1777
Ag�rbiciu ( Arbegen ), atestat doc. 1343, bazilica din sec 13/14 se transforma in sec. 15,� se���� fortifica sec. 16
Seica Mare ( Gross - Schelken ), initial bazilica romanica� (sec.13), apoi din sec 15� fortificata si decorata gotic.

Ziua IV

Seica Mare - Boarta - Buia - Metis - Ravasel - Rusi - Slimnic - Sura Mare - Hosman
Buia (Bell) bazilica romanica, construita in sec 13
Ravasel: biserica din secolul 15
Rusi: biserica are turnul clopotnitei inclinat
Slimnic (Stolzenburg) Cetatea fortificata cu turn - clopotnita . Se pastreaza numai ruinele
Sura Mare (Grossheuern) Initial bazilica romanica cu trei nave, boltile fiind gotice; altar baroc din 1744 si cristelnita din 1758
Hosman ( Holzmengen ),biserica romanica sec 13, fortificata sec 15. La intrare se pastreaza portalul originar

Ziua V

Hosman - Marpod - Nocrich - Altina - Agnita - Dealu Frumos - Merghindeal - Cincu - Hosman
Marpod ( Marpod ), biserica evanghelica sec 17 cu fortificatii din sec. 15
Norcrich ( Leschkirch ),biserica actuala este construita in sec 18, pe ruinele unei biserici de sec 14. Amvonul este decorat bogat in stil baroc.
Alt�na (Alzen), atestat doc. 1318, cetate mare cu 2 randuri de ziduri, pomenita in 1466
Agnita (Agnetheln), atestat doc. 1318, biserica gotica cu 3 nave, �nconjurata initial cu 3 ziduri de aparare
Dealul Frumos (Schonberg) , bazolica romanica cu 3 nave, sec. 13, azi stil gotic.
Merghindeal (Mergeln), biserica romana foarte veche, atestata 1280. Cele doua turnuri la est si la vest dau o simetrie laterala; caz neobisnuit pentru contructiile sacre.
Cincu (Gross Schenk) Biserica romanica deosebit de mare; nava si corul au bolta din goticul tarziu

Ziua VI

Hosman - Vurpar - Carta - Vard - Veseud - Chirpar - Somartin - Bruiu - Cincu
Vurpar (Burgbell), atestat in 1296 cu numele Villa Heoholm, biserica evanghelica din secolul 13,� cu unele transformari din sec 16 si turn din 1804.
Carta (Kerz), manastire cisterciana atestata 1202; astazi se pastreaza numai corul (folosit ca biserica lutherana) si latura de est. Detalii deosebit de valoroase: portaluri, ancadramente de ferestre, coloane inmanunchiate si nise in stil cistercian
Chirpar ( Kirschberg) , initial bazilica romanica apoi biserica evanghelica ridicata in sec 12. La apus este un turn de aparare cu ceas.
Somartin (Martinsberg), biserica fortificata sec 16, stil gotic
Bruiu (Braller), atestat doc. 1307, bazilica romanica din sec. 13 se transforma �n stil gotic in sec. 15

Ziua VII

Cincu - Merghindeal - Dealu Frumos - Ruja - Stejarisu - Iacobeni - Netus - Noistat - Movile - Bradeni - Apold
Iacobeni ( Jacobsdorf ) - biserica evanghelica cu nava in stil gotic, fortficata secolul 15.
Movile ( Hundertbucheln ) - bazilica romana din sec 14, intarita in sec 15.
Bradeni (Henndorf) Biserica atestata 1350, inconjurata de un zid de aparare si patru bastioane. In podul bisericii se pastrau lazi cu provizii bogat decorate .�
Apold(Trapold) Cetate bisericeasca cu biserica hala din perioada gotica. Turnul clopotnita are drum de straja si orificii de tragere.

Ziua VIII

Apold - Daia MS - Saes - Laslea - Malancrav - Valchid - Copsa Mare - Biertan - Richis - Mosna
Daia Mures - biserica abandonata acum, gotica cu influente baroce
Mal�ncrav ( Malmkrog ),� atestat doc. 1345, bazilica gotica� marita si� fortificata sec. 15
Valchid (Waldhutten) Cetatea pastreaza multe elemente gotice, si ipresioneaza prin acoperisul inalt si turnurile puternic fortificate
Copsa Mare (Gross - Kopisch), biserica din sec. 14, turn fortificat cu ceas
Richis (Reichesdorf), bazilica gotica cu prina trei nave, sec 14. decoratii in piatra cu totul remarcabile.
Mosna ( Menschen ) atestat 1283, bazilica gotica are 3 nave si� coloane inclinate.

Ziua IX

Mosna - Alma Vii - Pelisor - Altana - Mighindoala
Alma Vii ( Almen ), atestat doc. 1298. Biserica gotica sec. 14. se� modifica in sec. 16. Clopot sec. 15, orga 1791
Pelisor, biserica gotica adaugiri baroce
Mighindoala, sat practic parasit - au mai ramas doar 4 locuitori

7. Echipament

� aparatura foto (digital si clasic) � medii de stocare si comunicatii (notebook, conexiune internet mobila, modul GPS)
� echipament de scanare & printare
� acumulatori
� echipament de camping (corturi, saci de dormit, lanterne s.a.)
� harti si documentatie
� masina de asistenta (aprovizionare, transport echipament)

8. Finalitate

Primele rezultate ale acestei initiative se vor concretiza in cateva expozitii foto. Expozitiile vor avea loc in Sibiu - Festivalul Medieval "Cetati Transilvane"; Biertan - Centrul Cultural Unglerus; Medias; Sebes; Sighisoara, cu ocazia Festivalului Pro - Etnica Bucuresti -Ansamblul Expozitional Curtea Veche. Expozitiile se adreseaza publicului larg, turistilor straini, diasporei romane din Germania si Austria.

9. Mediatizare

CANALE MEDIA VIZATE:
jurnal online al taberei (articole zilnice si poze)
Vacante&Calatorii, Magazin Istoric
ziare, radio, tv locale si nationale - in momentul lansarii expozitiilor
TVR International si ProTV International
media romaneasca din Austria si Germania (trustul de presa "Actualitatea Romaneasca")

Contact

    Dragos Matei - project superviser
    [email protected]
    +40722-241781

    Mihai Dragomir
    [email protected]
    +40788-301830