PhotoRaid 2005
Agale prin Bucovina
 PhotoRaid 2004  
    Proiectul isi propune valorificarea culturala si turistica a peste 50 de biserici fortificate sasesti din Transilvania. Prima etapa a fost reprezentata de o carvana foto in satele dintre Sighisoara - Agnita - Sibiu. Participantii au strabatut peste 1200 km prin locuri deosebit de frumoase, pline de istorie dar ignorate. Asociatia Mioritics doreste sa atraga intr-un circuit turistic recunoscut si alte locuri care au multe de aratat. Caravana a trecut prin 62 de sate; s-au realizat peste 6000 de fotografii.       Desfasurarea proiectului continua cu expozitii de fotografie deschise publicului larg, in Romania (Sibiu, Sighisoara, Biertan, Bucuresti ,sa) dar si in Germania si Austria. Vom prezenta astfel o imagine adevarata si vie a Romaniei; expozitiile sunt un excelent mijloc de promovare a culturii si istoriei, dar si un bun prilej de intalnire a comunitatilor (fie ei romani sau sasi). Proiectul se bucura de Inaltul Patronaj UNESCO. detalii     CD multimedia biserici fortificate din transilvania
NOU CD Multimedia:

Biserici Fortificate din Transilvania

Contine o harta interactiva, schite, animatii, descrieri si galerii foto de la 44 de biserici fortificate, legende si dictionar de termeni. detalii
Photo Raid logo
home | galerie foto | proiect | expozitii | contact / guestbook | media files
 :: Expozitii realizate / programul urmatoarelor expozitii
Sighisoara- Festivalul de arta medievala 25-31.07.2005
Dupa ce am muncit o zi intreaga sa aranjam sala pusa la dispozitie de Casa de Cultura am avut parte de trei zile mai linistite, cu multi turisti straini si temperaturi respirabile. Incepand de joi seara, atmosfera s-a incins din ce in ce mai tare: a crescut numarul tinerilor care veneau pentru Festivalul Medieval si coloana de alcool/mercur din termometre. Expozitia a avut o locatia excelenta si a fost vizitata de un mare numar de turisti si localnici. Multumim lui Iosif care timp de doua zile ne-a (in)cantat la pian pe noi si pe vizitatorii nostri si de asemenea conducerii Casei de Cultura.
 
Rasnov, Curtea Comediantilor 23-24.07.2005
Expozitia de la rasnov s-a desfasurat in cadrul Curtii Comediantilor, eveniment realizat de Societatea Cultural-Artistica de Tineret Concret si Compania de Arta STUDIO 24. Fiind o expozitie in aer liber, putem sa spunem ca am fost foarte norocosi caci din start eram amenintati de previziunile sumbre ale INMH. Sambata totusi a fost o zi torida si a inceput ploaia abia pe seara (la 5 minute dupa ce am terminat de strans) iar Duminica, norii ne-au amenintat toata ziua fara insa sa treaca la actiune. In rest, lume multa, atmosfera placuta, spectacole medievale de calitate, turisti straini din belsug...
 
Institutul Francez din Bucuresti 06.04.2005 - 10.05.205
Expozitia asta am pus-o la cale inca din luna ianuarie cu cei de la institut. La deschiderea ei, invitatii (comunitatea franceza, public roman, invitatii de onoare si presa) au participat la o mini-conferinta dedicata Fenomenului Bisericilor Fortificate si a patrimoniului imaterial din zona. Seara a continuat cu concertul de muzica veche sustinut de trupa Nomen Est Omen si cocktail-ul de rigoare.

Ne face placere sa ne laudam ca spre deosebire de celelalte expozitii, acum au aparut printre fotografii si cateva legende locale si extrase din jurnal, astfel incat sa spunem privitorilor povestea locurilor, asa cum am vazut-o noi, in iulie 2004. [anunt + poster]

 
Vatra Dornei 06.04.2005 - 10.05.205
Am ajuns in seara de dinaintea vernisajului si toata noaptea am prins fotografiile pe peretii Salonului Alb din Casa de Cultura. La vernisaj au fost prezenti mai putin oficiali dar mult mai mult public decat la Suceava. Atmosfera a fost excelenta si timp de o ora si jumatate am intretinut un dialog cu cei prezent pe tema bisericilor fortificate din Transilvania si a proiectului nostru.
 
Suceava 15.03.2005 - 04.04.2005
Expozitia a fost deschisa la etajul intai al Complexului Muzeal Bucovina in perioada 15 martie - 4 aprilie 2005 finnd realizata cu ajutorul IFA Stuttgart. La vernisaj, in prima zi cu adevarat de primavara din Bucovina, au participat oficialitati si presa din Suceava fiind foarte bine primita de cei prezenti. Am aflat cu aceasta ocazie ca pe aceste meleaguri inca se mai afla o comunitate germana numeroasa. Din pacate nu avem fotografii de la vernisaj deoarece am fost prinsi de momentul festiv si ne-am ocupat cu speech-uri si explicatii.
 
Londra 2-21.02.05
Vernisajul de la Londra a fost probabil cel mai spectaculos moment din portofoliul expozitiilor PhotoRaid. Sediul Institutului Cultural Roman (alta harta), situat in fosta resedinta a ambasadorului, se afla intr-un cartier -evident- cochet rezidential. Lista de invitati a apartinut aproape in exclusivitate ICR /ambsadei si Mihai Eminescu Trust avand surpiza sa intalnim niste perosane foarte interesante si interesante de ce se intampla in .ro
Singurii nostri invitati directi au fost John si Charlie (rowingthedanube.org) si Mihai care a dat o fuga de la Cambridge ca sa intareasca randul membrilor asociatiei de la fata locului.

In afara de romanii activi in comunitatea Londoneza, am fost vizitati si de localnici ceea ce ne bucura de fiecare data, caci acesta e si scopul principal al expozitiilor. Speram ca fotografiile noastre au fost un argument in plus in favoarea Romaniei ca destinatie turistica, si se pare ca asa a si fost, daca n-am pune toate cuvintele binevoitoare ale acestora pe baza politetii. Printre invitati am avut onoarea sa intalnim un 'Officer' al HRM, o prezenta foarte agreabila si binevoitoare, care ne-a povestit despre vizita din ajun a domnului Basescu. Am fost asigurati ca totul a decurs bine, Mr B este foarte prietenos si in general a lasat o impresie foarte buna politicienilor si nobilimii de varf de pe insula.
 
Zilele culturii românesti la Nürnberg 3, 4, 5-12-04
Am fost invitati in de Asociatia culturala "Un Alter Ego" sa ne prezentam fotografiile membrilor comunitatii romanesti din N�rnberg si imprejurimi, in contextul sarbatorilor de 1 Decembrie.
Efectele acestei prime expozitii din afara Romaniei au fost mai mult de rascolire de amintiri decat de prezentare & promovare a zonei, majoritatea vizitatorilor stiau foarte bine despre ce e vorba sau locuisera in aria respectiva.

Vernisajul a avut loc pe 3 decembrie, la salonul E'Scada nu foarte departe de centrul istoric al Nurnbergului. E momentul sa multumim (in ordine invers cauzala si cronologica)amfitrioanei noastre, doamna Corina Muller care ne-a pus la dispozitie spatiul expozitional, firmei Pletl care ne-a asigurat transportul pana in Germania si domnului Remus Vuia cel care ne-a invitat si a coordonat actiunea noastra cat si intreaga manifestatie de la Nurnberg.

sponsor
Pletl Reisen
Vernisajul a beneficiat de o prezenta numeroasa si aleasa si in general a fost caracterizat de o atmosfera foarte calduroasa, s-a cantat, s-a cuvantat, am primit felicitari si alte invitatii de expozitii. Urmatoarele 2 seri am fost colegi de sala cu o parte din ansamblul Casei de Cultura a Studentilor din Sibiu la al caror spectacole am asistat si noi. Am facut poze din scena si mai ales in culise insa datorita entuziasmului si orelor tarzii am reusit sa pierdem un card de memorie exact din serile cu pricina :)
In restul timpului ne-am plimbat prin vechea cetate si am bifat o parte din muzeele din zona. Nurnbergul este animat de o atmosfera deosebita in jurul Craciunului si arata foarte bine pregatit de Sarbatori. Insa despre asta va vom povesti in curand pe dor de duca. Intre timp aveti la dispozitie o parte din pozele salvate.

Organizatori: Asociatiile "Un Alter Ego" si "Casa Rom�neasca"
Sponsor: Pletl Reisen transport persoane Romania - Germania
 
Conferinta internationala pentru dezvoltarea Sighisoarei si a satelor sasesti din Transilvania 15, 16-11-04
A fost o expozitie cu circuit inchis in Primaria Sighisoara, pentru participantii la conferinta. Fata de celelalte expozitii, de data aceasta peste 90% din privitori aveau cravata si am mai remarcat cresterea numarului de personalitati fata de Festivalul Medieval de la Bucuresti. Ca sa ne laudam si mai tare, fotografiile noastre au fost atinse diplomatic cu privirea de Jonathan Scheele, Soknan Han Jung, ambasadorii Olandei si Norvegiei la Bucuresti, Jessica Douglas Home, ministrii si secretari de stat mioritici. Timp de doua zile am asistat la lucrarile acestei conferinte, ne-am plictisit in timpul mesajelor oficialitatilor ascultand in schimb cu mare atentie propunerile de proiecte pentru zona tinta.
Organizatori: Mihai Eminescu Trust, UNDP Romania
 
Festivalul de Arta Medievala Bucuresti 6, 7-11-04
Profitam de unul dintre probabil ultimele weekenduri fara ploaie. Ne invingem reticenta (la insistentele lui Puri) de a ne mai afisa inca o data la Curtea Veche. Surpriza placuta: mult public, multe incurajari.

Am beneficiat de cel putin doua prezente notabile si foarte agreabile, cu atat mai mult cu cat au fost total informale: o reportera i-a intrerupt abrupt conversatia lui Dragos cu un domn, in mod ciudat pentru a-i lua interviu ultimului - am aflat ulterior ca era vorba despre un reprezentatnt al Uniunii Europene. Ceva mai devreme aflasem ca alt domn care asculta foarte interesat explicatiile Voichitei era Ambasadorul Frantei in Romania, domnul Philippe Etienne, dupa cum s-a recomandat la plecare - lucru foarte indicat permitand o discutie mai mult decat relaxata, fara potentiala formalitate pe care respectiva functie i-ar fi conferit-o.

Chiar ignorand cele 2 prezente, am fost vizitati o multime de oameni interesati si interesanti, care nu ne-au permis nici de data asta sa ne plictisim. Desi am inghetat cu totii zdravan, recunoastem ca a fost o reusita.
 
Targul Minoritatilor Nationale - Muzeul Taranului Roman, Bucuresti 22 - 24-10-04
Prima sala expozitionala cu aer conditionat! Si cu sisteme moderne de prindere, spoturi cu halogen si chiar si pardoseala plana. A fost putin ciudat sa prezentam comunitatea saseasca; oamenii ne priveau cu multa simpatie, unii chiar ni se adresau in germana.
 
Biertan - Intalnirea anuala a sasilor 26, 27-09-04
Am revenit cu placere la Biertan, locul de unde de altfel am debutat asta vara. In plus, era o confruntare cu subiectii invizibili a majoritatii pozelor - sasii - care participau la a 14-a editie a intalnirii sasilor de pretutindeni.
Expozitia s-a tinut in scoala din piata centrala. Din pacate totul a durat doar cateva ore, desi noi asteptam o sarbatoare care sa se intinda pe mai multe zile. Mai multe despre eveniment
 
Craii de la Curtea Veche, Bucuresti
Am fost in 3 randuri invitatii Asociatiei culturale Petre Tutea sa ne etalam fotografiile in contextul unei atmosfere mai mult sau mai putin medievale. Ocazie cu care a trebuit sa ne restrangem preumblarile din weekend, pentru a pastori si explica pozele. Am devenit la randul nostru subiecte, de poze si discutii:
hmm.. am fost acolo sambata pe la amiaza.. a fost o mana de mestesugari cu cateva oale si ulcele.. nimic mai mult :) dar pozele de la PhotoRaid au meritat #
 
Festivalul Medieval Cetati Transilvane, Sibiu 27 - 30-08-04
Prima expozitie s-a bucurat de un public care a fost de departe, cel mai informat despre tema. Desi ploaia care a cazut in primele 2 zile a pus probleme organizatorilor, programul variat si, nota bene, medieval, a atras pe toti cei care au vrut sa traiasca atmosfera de acum multe sute de ani. Timp de trei zile, spectacolele de teatru, muzica si animatie au captivat pe toti cei prezenti. Cu mici exceptii - noi ne-am petrecut majoritatea timpului in turnuri (cum faceau pe vremuri si cei certati cu legea) dand explicatii si acceptand laude & incurajari.

Ne place sa credem ca nu suntem in cale de afara de orgoliosi, totusi, prima iesire in public ne-a adus aprecierile si confirmarile necesare continuarii hei-rupului de rigoare. Din jumatate in jumatate de ora, faceam cate o vizita guestbook-ului si ne intorceam zambitori.
 
Selectia fotografiilor
Au fost peste 8000, apoi vreo 800; in cele din urma din 250 am selectat 110 pe care le-am inramat. Desi vi se pare ca jucam poker pe hartiute colorate, erau clipe in care se muncea (negocia) din greu.
Cu ocazia asta aveti posibilitatea de a observa si primele imagini publice cu centrul de comanda ddd din capitala.
 
 
 POSTERE EXPOZITIIFotografiile au fost imprimate cu HP DesignJet 130 folosind consumabile originale.


parteneri


home | galerie foto | localitati | proiect | expozitii | contact | media | CD Multimedia    © 2004 - 2007 · Mioritics  -  Conditii de utilizare - ITM