Agale prin Bucovina


  Cast
Adi Marineci Adi
Iulian Cutui Iulian
Mihai Dragomir Mihai
Voichita Maican Voichita
Alexandru Purice Puri
Irina Cristian Irina
Laura Calinescu Laura
Paulian Prajitura Paul
Valentina Stoian Ina
Alexandru Popescu Alex

 

Agale prin Bucovina


« inapoi la blog

Despre proiect

Dupa ce in 2004 caravana Mioritics a re-descoperit zona bisericilor fortificate de pe Valea Hartibaciului, anul acesta vom realiza al doilea descalecat fotografic in Bucovina, o regiune istorica ce a cunoscut multe stapaniri, migratii de popoare, infloriri economice si culturale.

In ultima perioada promovarea acestei zone s-a concentrat exclusiv asupra "Manastirilor din Nordul Moldovei". Proiectul de fata isi propune sa surprinda zonele mai putin cunoscute ale Bucovinei, elementele multiculturale si multietnice. Dorim sa fie o incursiune cultural-turistica intr-un tinut romanesc emblematic pentru ospitalitatea oamenilor. Gazduind resedinta domneasca vreme indelungata, acestui tinut i s-a acordat o atentie deosebita si datorita bogatiilor lui naturale, care i-au atras denumirea de astazi � "Tara fagilor".

In timpul stapanirii habsburgice, populatia Bucovinei s-a diversificat si a crescut numeric prin colonizarea sa cu locuitori ai imperiului veniti din alte provincii. Desi populatia Bucovinei a crescut mult de-a lungul secolului XIX, majoritara ramane tot cea romaneasca, ce se ocupa in continuare cu agricultura, cresterea vitelor, mestesuguriletraditionale etc.

Celelate etnii au contribuit mult la diversificarea ocupatiilor, aducand tehnici si meserii noi, imbogatind material si spiritual zona:
Germanii - au jucat un rol important in primul rand prin limba proprie, folosita ca limba de stat in toate institutiile si in viata publica. Erau renumiti si ca meseriasi, in exploatari miniere etc.
BucovinaBucovinaBucovinaBucovinaBucovina Lipovenii - originari din Rusia, unde erau persecutati religios, s-au stabilit in 1780 in Bucovina. Cultivau in si canepa si confectionau funii, sfori, mreje pentru pescuit, cu care faceau comert.
Rutenii (ucrainienii) - au venit din Galitia, unde taranimea era puternic aservita, in Bucovina unde colonistii aveau inlesniri si scutiri., primeau loturi de pamant la preturi mici si erau scutiti de serviciul militar.
Evreii - s-au asezat mai ales in orase ca proprietari de pravalii si dughene, negustori de maruntisuri, arendasi, avocati, functionari de grad mijlociu.
Hutulii - imigrati din Galitia, s-au stabilit mai ales in zone muntoase, ca pastori si zilieri pe mosiile manastiresti. Sunt buni calareti, crescatori de animale si ospitalieri. Originea lor este o problema controversata, inca neelucidata pe deplin (li se atribuie origine slava, cumanica, scitica, mongolica sau geto-daca).
Polonezii - s-au asezat in orase, in cautarea unei vieti mai bune, dar si ca lucratori la salina Cacica.
Armenii - au venit din Galitia in Suceava prima data pe la 1418 si apoi dupa 1775 si se ocupau cu negotul de vite.

Miscarile de populatii din Bucovina, aportul fiecarei etnii, legaturile, imprumuturile, influentele, au dus la o convietuire interetnica permanenta.

Proiectul nostru se va realiza in doua etape: in luna iulie caravana se va deplasa in zona ucrainiana a Bucovinei iar in august fotografii vor bate la pas zona romaneasca.